Je bent hier:

Niets gevonden? Zoek verder op bol.com

Nieuwsbrief

Volg ons op Facebook

 

Onderstaand vind je een verzameling fotografie gerelateerde kijk- en leestips. Het zijn boeken die wij goed of leuk vinden en die we tijdens de workshops ook op tafel hebben liggen. Bij elk boek of dvd hebben wij een korte toelichting geschreven. Als je meer wilt weten over een besproken boek dan kun je op de link klikken. Je komt dan bij bol.com op de informatiepagina van het boek uit.

Fotografieles.nl is verkooppartner van bol.com. Dat betekent dat wij een kleine commissie krijgen als je via onze site naar bol.com doorklikt en iets aanschaft. Als je van plan bent om iets bij bol.com te bestellen, dan zouden we het leuk vinden als je via onze website naar bol.com gaat.

Een aantal van de aanbevolen boeken

In dit boek ruimt de Zwitserse kunstenaar Ursus Wehrli alledaagse dingen op. Zo rangschikt hij de auto's op kleur op een parkeerterrein, sorteert hij de frietjes en ketchup uit zijn bakje en legt hij de letters uit zijn vermicellisoep op alfabetische volgorde. Al deze zaken worden vooraf en achteraf gefotografeerd en naast elkaar gepresenteerd in dit boek. Dat maakt het erg humoristisch. Soms zijn de onderwerpen wat vergezocht, maar je kunt niet anders dan respect hebben voor iemand die alle ballen uit het ballenbad bij de McDonalds op kleur sorteert. Een leuk boek om gewoon op tafel te hebben liggen. En vanwege de lage prijs ook een leuk kado om iemand te geven die alles al heeft.
Bekijk dit boek op bol.com

De Zwitserse kunstenaar Ursus Wehrli blijft maar opruimen. In dit boek doet hij dat niet met zijn eigen spullen, maar met beroemde meesterwerken uit de schilderkunst. Zo ruimde hij De Slaapkamer van Vincent van Gogh op. Hij zette de stoelen en tafels op het bed en haalde alles van de muur. Maar ook de abstractere kunst van bijvoorbeeld Paul Klee wordt opgeruimd en gesorteerd. Zo blijft er van zijn Farbtafel niet veel meer over dan een stapel gekleurde blokken. De schilderijen en de gesorteerde variant van Ursus Wehrli worden in dit boek naast elkaar gepresenteerd. Dat maakt dat je iedere keer dat je een bladzijde omslaat opnieuw een glimlach op je gezicht krijgt. Hij laat ons op een andere manier kijken naar kunst. En dat is naast dat het grappig is onbewust ook nog best leerzaam.
Bekijk dit boek op bol.com

Wij zijn al fan van Kelby's boeken over beeldbewerking en voegen nu een van zijn boeken over fotografie aan ons favorietenlijstje toe. Alhoewel, dit is eigenlijk niet 1 boek, maar een bundeling van 4 boeken die Scott Kelby eerder over fotografie schreef. Zo zijn ongeveer 650 verschillende technieken en trucs in dit boek terug te vinden. Wat fijn is aan dit boek is dat je het niet van voor naar achter hoeft te lezen. Iedere techniek wordt stap voor stap uitgelegd, zonder dat je kennis van de voorgaande hoofdstukken hoeft te hebben. Je bladert gewoon naar het hoofdstuk van je keuze en volgt daar de instructies. Wil je bijvoorbeeld weten hoe je een bloem van dichtbij fotografeert zonder macrolens? Of hoe je een reflectieschot moet gebruiken bij een bruiloft? Dan hoef je alleen dat hoofdstuk door te nemen. Alles wordt daar volledig uitgelegd, zonder dat je steeds terug hoeft te bladeren naar verwijzingen. En alle hoofdstukken zijn geschreven met de nodige humor. Zo blijft het boek leuk om te lezen en blijven de instructies ook beter hangen.
Bekijk dit boek op bol.com

Dit boek begint met een quote uit Sherlock Holmes: There is nothing as unnatural as the commonplace. Er is niets zo onnatuurlijk als het alledaagse. En met dat thema heeft Hans Aarsman in dit boek ook naar fotografie gekeken. Al jaren analyseert hij foto's en we hebben al diverse boeken van hem aanbevolen, en ook dit nieuwe boek is weer een aanwinst. Hans Aarsman probeert in dit boek door de schoonheid van een foto heen te kijken en zich puur te concentreren op de zaken die op de foto staan afgebeeld. Welk verhaal vertelt de foto nu echt? En dat verhaal blijkt vaak groter of anders te zijn dan we in eerste instantie denken. Bij het kijken naar een foto laten wij ons vaak misleiden door de mooiheid of de vorm. Hans Aarsman leert ons op een andere manier naar fotografie te kijken. Een heerlijk boekje om mee op vakantie te nemen!
Bekijk dit boek op bol.com

Altijd zelf al een vallende druppel of rook willen fotograferen? Zin om goede vuurwerkfoto's te maken met oud en nieuw? Benieuwd hoe al die special-effect foto's gemaakt worden? Dan is dit een leuk boek om te lezen. De schrijfster legt in zeer begrijpelijke taal uit hoe je met je eigen camera speciale effecten zoals time-lapse, hdr of infrarood kunt bereiken. Ook geeft ze tips hoe je met goedkope oplossingen zelf accessoires kunt bouwen die anders een hoop geld kosten. Alle toelichtingen zijn goed geïllustreerd met foto's van de gebruikte cameraopstelling en natuurlijk van de bereikte effecten. Als je nog iets zoekt voor op je kerstverlanglijstje, of je wilt een fotograferende vriend of familielid een plezier doen, dan is dit boek een leuk kado!
Bekijk dit boek op bol.com

Dit boek kregen wij een tijd geleden kado van iemand en sindsdien is het niet meer van onze tafel verdwenen. Het is gemaakt door de Londense street-artist Slinkachu. Hij plaatst kleine, handgeschilderde poppetjes in ongewone settings. De levensecht gemaakte minuscule mensjes gaan zo in het grote landschap op, alsof ze er qua grootte gewoon inpassen. Slinkachu laat de poppetjes verschillende settings uitbeelden in de grote stad: een vrouw die de was ophangt, een forenzende zakenman, een vergeten soldaat, toeristen, een prostituee, twee kantoorgenoten die elkaar te lijf gaan, etc. Naast iedere poppetjesfoto staat ook een foto die laat zien hoe de setting tot stand is gekomen en hoe groot de poppetjes in werkelijkheid zijn ten opzichte van de omgeving. Speciaal voor de Nederlandse editie van dit boek heeft Slinkachu ook foto's gemaakt in Rotterdam en Amsterdam.
Bekijk dit boek op bol.com

Dit boek brengt 250 foto's samen van 250 verschillende fotografen. De foto's zijn groot afgedrukt en bij iedere foto staat een verklarende tekst en een korte biografie van de fotograaf. De foto's zijn verdeeld in 12 verschillende categorieën: portretten, reportage, stilleven, oorlog, kunst, mode, naakten, vrouwen, natuur, reizen, sport en architectuur. Er zijn zowel foto's opgenomen uit de begintijd van de fotografie, als van recent beroemd geworden fotografen. Het is leuk om te zien dat ondanks alle veranderende technieken de vormgeving en het zoeken naar momenten in de fotografie het belangrijkste zijn gebleven. Een heerlijk boek om even door te bladeren en inspiratie op te doen, omdat er zoveel diversiteit in de foto's zit. Via dit boek kun je kijken welke fotografen je aanspreken, zodat je je daarin verder kunt verdiepen.
Bekijk dit boek op bol.com

Dit boek over compositie en kadrering gaat nu eens niet over hoe een foto esthetisch mooi kan worden. De schrijver heeft het standpunt ingenomen dat de inhoud van de foto bepalend moet zijn voor het kader dat je kiest. Kortom, het verhaal dat je wilt vertellen moet versterkt worden door het kader dat je de foto geeft. Het boek is een leuke en verfrissende manier om eens wat meer over dit onderwerp te lezen. Het boek staat vol foto's en screenshots uit speelfilms die als voorbeelden besproken worden. Ook laat de schrijver enkele mythes en misverstanden over compositie aan bod komen.
Bekijk dit boek op bol.com

Videolabel Homescreen heeft de afgelopen jaren 4 documentaires op dvd uitgebracht over de fotografen Henri Cartier-Bresson, Edward Quinn, Annie Leibovitz en Edward Burtynsky. Deze fotografen spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van de journalistieke, documentaire en portretfotografie. De 4 documentaires zijn nu samen te koop in de Homescreen Film & Fotografie box.
Bekijk deze dvd op bol.com

Al vanaf 2004 schrijft Hans Aarsman wekelijks een column in de Volkskrant naar aanleiding van een foto die hem die week is opgevallen. Hij kiest dit beeld uit de ruim 20.000 foto's die wekelijks op de redactie van de krant binnenkomen. Hij analyseert het beeld grondig en komt meestal tot opmerkelijke conclusies. Hij ziet dingen in een foto die je zelf gemakkelijk over het hoofd ziet en leert je zo een foto niet als een geheel te bekijken, maar alles individueel te beoordelen. In het boekje 'Ik zie ik zie' zijn de mooiste afleveringen uit 'de Aarsman Collectie' van de afgelopen jaren gebundeld tot een uitdagende cursus kijken. Het eerste boekje van 'de Aarsman Collectie' is inmiddels een collector's item geworden, dus wacht niet te lang met het aanschaffen van de tweede!
Bekijk dit boek op bol.com

Scott Kelby is een van de bekendste schrijvers van boeken over digitale beeldbewerking en Photoshop. En dat is niet voor niets. Hij schrijft op een begrijpelijke wijze en met humor over de mogelijkheden van het programma. De handelingen worden stap voor stap omschreven en met veel afbeeldingen toegelicht. Het boek staat vol met praktijkvoorbeelden en weinig droge theorie, dus je kunt er gelijk mee aan de slag. Het is geen boek om van begin tot het eind door te lezen. In de index kun je opzoeken welke bewerking je uit wilt voeren. Vervolgens kun je het door Kelby geïllustreerde voorbeeld toepassen op je eigen foto. Dit boek is geschreven voor Photoshop CS5, maar de basisprincipes zijn ook in andere versies te gebruiken.
Bekijk dit boek op bol.com

Dit boekje is uitgebracht vanwege het 10 jarig jubileum van de nieuwssite NU.nl. In het boekje staan foto's van persfotografen, maar ook van amateurfotografen, spotters en toevallige passanten. Het laat op een leuke manier zien hoe de fotojournalistiek de laatste jaren is veranderd door de opkomst van internet, digitale camera's en telefoons met fotofunctie. De foto's worden afgewisseld met korte tekstfragmenten waarin de NU-fotografen vertellen over hun ervaringen.
Bekijk dit boek op bol.com

Dit boekje is niet voor niets verplichte kost voor iedereen die een fotografieopleiding volgt. Sinds dit boekje in 1973 uitkwam is het al diverse malen herdrukt. Het boekje omvat een aantal essays die Susan Sontag over het medium fotografie heeft geschreven, die ook heel goed los van elkaar te lezen zijn. Ondanks de verstreken tijd, zijn de stukken die Sontag heeft geschreven nog steeds actueel. Ze bespreekt de motivaties waarom mensen fotograferen en het effect dat een foto op een kijker kan hebben. Vertelt een foto iets over de werkelijkheid? Wat is de waarde van een foto als een document of als informatiedrager? In diverse essays bespreekt ze de rol die foto's in onze door beelden gevulde maatschappij hebben. Het boekje bevat geen foto's, maar Sontag bespreekt wel het werk van een aantal bekende fotografen.
Bekijk dit boek op bol.com

Hans Aarsman is fotograaf en schrijver. Iedere week schrijft hij een column over een foto die hem die week is opgevallen. De columns worden geplaatst in de Volkskrant. Dit zijn leuke verhalen om te lezen als je goed wilt leren kijken. Hans Aarsman beschrijft details die je normaliter over het hoofd ziet maar die je wel op een heel andere manier naar de foto doen kijken. Op die manier leert hij je kritischer kijken. In de meeste gevallen kun je een beeld op meerdere manieren lezen. Zoals Hans Aarsman zelf zegt: "Er is niet een waarheid. Er zijn er minstens zeven". Zijn beste columns uit 2004 en 2005, toen op donderdag geplaatst in de Kunstbijlage van de Volkskrant, zijn gebundeld in boekje De Aarsman Collectie. Inmiddels is het boek uitverkocht en tweedehands een collector's item geworden. Het volgende boek van Hans Aarsman is nog wel te koop en vindt je een aantal artikelen naar boven.
Bekijk dit boek op bol.com

Dit boek doet zijn naam eer aan. Het geeft een goed overzicht van de basiskennis van de analoge en de digitale fotografie. Het geeft uitleg over de verschillende stromingen in de fotografie, welke specifieke technieken hiervoor nodig zijn en met welke thema's je als fotograaf kunt werken. Er staan veel foto's in die de teksten verduidelijken. Ook is er een hoofdstuk geschreven over de carrièremogelijkheden die je als fotograaf hebt. Het boek is in eerste instantie geschreven voor mensen die een fotografieopleiding volgen, maar het is ook een leuk boek voor als je wat meer over fotografie in het algemeen wilt lezen en geen zin hebt in een geschiedenisboek.
Bekijk dit boek op bol.com

Dit boek bevat 500 foto's van 500 verschillende fotografen. Het geeft een mooi overzicht van de diverse stromingen die er door de jaren heen in de fotografie zijn ontstaan. Het is geen chronologisch overzicht, maar de fotografen staan op alfabet gerangschikt. Bij iedere foto staat in het kort een stukje uitleg of biografie. Het is niet een boek dat je bladzijde voor bladzijde leest, maar wel een boek om af en toe eens door te bladeren en inspiratie op te doen. Het is ook erg geschikt om aan iemand kado te doen.
Bekijk dit boek op bol.com

Wijnanda Deroo is een Nederlandse fotografe die over heel de wereld foto's maakt, voornamelijk van landschappen en interieurs. Ze is in staat van alles de schoonheid te zien en die vast te leggen in beeld. Zo ontstaan er soms hele mooie foto's van hele lelijke dingen. De foto's die Deroo maakt lijken in eerste instantie vrij droog, maar als je er langer naar kijkt dan ga je in iedere foto steeds meer lagen en details zien. Ondanks dat mensen ontbreken op de foto's van Deroo, kun je hun eerdere aanwezigheid nog voelen. Dit boek bevat een selectie van haar werk met voorin een korte Engelstalige toelichting.
Bekijk dit boek op bol.com

Deel deze pagina met anderen: