FOTOGRAFIETIPS
Spiegelreflex, systeem of compactcamera kopen?
“Welke camera moet ik kopen?” is een van de meestgestelde vragen aan onze docenten. Iedere camera heeft wel zijn eigen punten waar hij goed in is. Afhankelijk van wat je wilt fotograferen, kan het ene type camera daardoor wel beter bij je passen dan het andere. In dit artikel leggen we aan de hand van onze eigen ervaringen uit wat de voordelen en nadelen kunnen zijn van een spiegelreflexcamera, een systeemcamera en een compactcamera.
Spiegelreflexcamera’s
Als je vroeger als fotograaf professioneel ogende foto’s wilde maken, dan “moest” je een spiegelreflexcamera hebben. Tegenwoordig zijn er meer type camera’s die op deze hoge kwaliteit kunnen fotograferen.
Het ‘grote’ nadeel is dat ze groot zijn. Natuurlijk zijn er ook kleine spiegelreflexmodellen, maar qua cameratype is de spiegelreflex wel het meest volumineus. Veel mensen denken dat de camera’s daarom zwaar zijn, maar dat is niet voor ieder type zo. Wij hebben zelf jarenlang alleen maar met spiegelreflexcamera’s gewerkt en waren al snel gewend aan de grootte van de camera’s. Toch hebben we vanwege het formaat en gewicht voor sommige fotografie-opdrachten inmiddels toch bewust voor een kleiner of lichter type camera gekozen.
Als je nog niet veel ervaring hebt in de fotografie, dan lijkt een spiegelreflex vrij technisch om in te stellen. Het tegendeel is waar. Omdat je veel via een knopje of draaiwieltje kunt veranderen, hoef je niet vaak in het menu van de camera te zijn. Het veranderen van de instellingen kan zo op een snelle manier gebeuren met handelingen die je jezelf snel eigen kunt maken.
Het fijne is dat je met een spiegelreflex als je door de zoeker kijkt letterlijk het beeld door de lens bekijkt. Je kijkt via de spiegel dus rechtstreeks door het glas en zo kun je goed zien wat je aan het fotograferen bent én of je op het juiste onderwerp hebt scherpgesteld.
Omdat bij het maken van de foto de spiegel in de weg zit, moet deze opklappen. Dat is het typerende ‘fotogeluid’ dat je hoort als je op de knop drukt. Omdat deze beweging tijd kost, zit er een maximum aan het aantal beelden dat je per seconde kunt maken.
De scherpstelling van dit type camera loopt ook via de spiegel en kan daardoor snel werken. Als je een spiegelreflex op de ’liveview’ functie zet, waarbij je het beeld niet door de zoeker maar op het scherm ziet, dan werkt deze snelle scherpstelling niet meer. Op de liveview functie is de scherpstelling van een spiegelreflex dus langzamer.
Systeemcamera’s
Het principe van een systeemcamera is dat er dezelfde kwaliteit uitkomt als bij een spiegelreflex, maar dat het camerahuis een stuk(je) kleiner is. De sensor is even groot als bij een spiegelreflex, maar de spiegel zelf is uit de camera weggelaten. Zo is dit type camera handzamer en makkelijker mee te nemen. Met ons beeldbedrijf Viditour zijn we vanwege die handzaamheid voor verschillende opdrachten ook overgestapt op het gebruik van systeemcamera’s. Als er grotere (tele)lenzen op een systeemcamera zitten, houdt dit soms lastiger vast, omdat het camerahuis relatief klein is.
Redmar tijdens een opdracht van Viditour met onze systeemcamera. In deze opstelling met fisheye lens gebruiken we deze om 360 graden panoramafoto’s te maken.
Omdat de spiegel weg is, kun je door de zoeker dus niet meer via het glas kijken. Bij alle systeemcamera’s kun je het beeld achterop zien. Sommige systeemcamera’s hebben daarnaast nog wel een zoeker. In de zoeker kijk je dan naar een digitaal beeld. Het nadeel van een systeemcamera kan dus zijn dat het scherm niet groot genoeg is of de zoeker niet helder genoeg is om de scherpte goed te kunnen beoordelen. Marije had daar met de concertfotografie ook last van met haar eerste systeemcamera. Ze heeft deze inmiddels ingeruild voor een model met een scherpere digitale zoeker.
Het beeld wordt continue digitaal getoond op het scherm of in de zoeker. Hierdoor zijn de accu’s van een systeemcamera wel veel sneller leeg dan bij een spiegelreflex. Het kan dus handig zijn een reserveaccu te kopen.
De digitale preview in de zoeker of op het scherm achterop geven wel een precies beeld van hoe je foto gaat worden. Een verkeerd ingestelde belichting of witbalans kun je zo al in je beeld zien voordat je de foto maakt.
Omdat de spiegel weggelaten is, maakt een systeemcamera ook minder geluid bij het fotograferen. Je valt als fotograaf zo dus minder op. Sommige camera’s hebben zelfs een compleet stille functie. Marije gebruikt dit wel eens als ze in een muziekstudio aan het fotograferen is en er absoluut geen geluid gemaakt mag worden vanwege de muziekopnames. Deze stille functies werken niet altijd goed met kunstlichtbronnen, er ontstaan dan soms strepen in het beeld.
In een muziekstudio is absolute stilte noodzakelijk. Hier mocht Marije alleen fotograferen omdat haar camera volledig stil kon afdrukken.
Vanwege het ontbreken van de spiegel kan een systeemcamera ook sneller achter elkaar fotograferen. En heeft hij meer scherpstelpunten in verhouding met een vergelijkbaar spiegelreflex model.
Het kleinere camerahuis zorgt er soms wel voor dat functies op de camera niet meer met knopjes en wieltjes bediend kunnen worden, maar dat er meer in het menu of via het touchscreen ingesteld moet worden.
Compactcamera’s
De reden waarom je vroeger een compactcamera kocht, was omdat deze klein was en je hem dus makkelijk overal mee naartoe kon nemen. De laatste jaren is die functie bij veel mensen overgenomen door de smartphonecamera.
Omdat er geen smartphonecamera’s zijn die ver kunnen inzoomen, zijn de superzoom compactcamera’s nog wel populair. Deze zijn, vanwege de grote zoomlens, vaak nog wel behoorlijk groot qua formaat. Deze camera’s kunnen bijvoorbeeld 30x of 50x inzoomen. Zou je die mate van zoom willen hebben voor een spiegelreflex- of systeemcamera, dan kom je in onbetaalbare lenzen van bijna een meter lengte uit.
Als je graag op het RAW formaat fotografeert, dan is de keuze in compactcamera’s heel beperkt. Er zijn er maar weinig die op dat formaat op kunnen slaan.
Nadeel van een compactcamera is dat ook de sensor compact is, en dat zorgt ervoor dat als je met wat minder licht gaat fotograferen, bijvoorbeeld binnen of ’s avonds, je vaak veel ruis/storing in een foto terug gaat zien als de camera een hogere ISO waarde kiest. Ook de effecten van weinig scherptediepte zijn met een compactcamera moeilijk te bereiken.
Keuze voor type gemaakt, en dan?
De ontwikkelingen in de digitale camera’s zijn de laatste jaren zo hard gegaan, dat er eigenlijk geen slechte camera’s meer te koop zijn. Ook zijn alle merken qua kwaliteit steeds dichter bij elkaar gekomen. Voor ieder budget zijn er daarom meerdere keuzes en dat maakt het kiezen weer lastig!
Als je besloten hebt welk cameratype je wilt gaan kopen, vergelijk dan de specificaties van de types die binnen je budget vallen. Bij veel winkels, bijvoorbeeld Cameramu, kun je online de specificaties vergelijken. Kijk hierbij vooral naar de verschillen tussen de merken die voor jou belangrijk kunnen zijn. Als je veel op pad bent, is een lange accuduur een voordeel. Dat maakt weer niet uit als je iedere dag je accu op kunt laden. Als je veel bewegende onderwerpen fotografeert, is het handig om veel scherpstelpunten te hebben. Dit is minder belangrijk in de landschapsfotografie. Vind je het fijn of niet om een touchscreen scherm te hebben? Of is een uitklapbaar scherm voor jou onmisbaar? Op basis hiervan kun je een uiteindelijke keuze maken.
En als het belangrijk voor je is hoe de camera in de hand ligt, ga dan eens bij een winkel langs waar de camera op voorraad is en je hem mag proberen.
Wil je meer leren over camera’s?
Kijk dan eens naar onze workshops voor bedrijven en groepen
Vraag hieronder vrijblijvend een offerte aan
Je kunt ons ook bellen: 0165 820 215