Je bent hier:

Nieuwsbrief

Volg ons op Facebook

 

Overzicht fotografie musea

Zoek je een leuk dagje uit in het teken van fotografie? Bezoek dan eens een fotografietentoonstelling. In veel musea is tegenwoordig fotografie te vinden en er zijn zelfs een aantal musea die helemaal gericht zijn op fotografie. Foto's bekijken kan zeer inspirerend werken voor je eigen fotografie, je doet altijd weer nieuwe ideeën op.

Onderstaand hebben we een overzicht gemaakt van de fotografiemusea die wij in Nederland en daarbuiten bezocht hebben. Op de websites van de musea kun je de informatie terugvinden over de exposities die op dit moment plaatsvinden.

Mocht je een liefhebber zijn van fotografieboeken, dan kun je ook bij alle onderstaande musea je hart ophalen. Alle beschikken namelijk over grote en goed gesorteerde fotoboekenwinkels. Naast de eigen tentoonstellingscatalogi en uitgaven zijn hier vaak fotoboeken te vinden die in kleine oplage zijn uitgegeven, dus die je elders niet zo snel zult vinden.

De onderstaande musea zijn echt gericht op fotografie. Uiteraard wordt er regelmatig in andere musea ook fotografie geëxposeerd.

Nederlands Fotomuseum – Rotterdam
Dit Fotomuseum is gevestigd in voormalig pakhuis Las Palmas op de Wilhelminapier op de Kop van Zuid in Rotterdam. Ook de omgeving van het museum is dus zeer fotogeniek. Het museum is ontstaan uit de samenvoeging van het Nederlands Foto Instituut, het Nederlands Foto archief en het Nationaal Fotorestauratie Atelier. Het museum beschikt daardoor over een enorme eigen archief en fotocollectie van vooral Nederlandse fotografen. Deze archieven zijn een mooie bron voor tentoonstellingen. Zowel de professionele fotograaf als de amateur komt hierbij aan bod. Daarnaast heeft het museum regelmatig tentoonstellingen die internationaler georiënteerd zijn. Het museum laat ook werk zien dat qua discipline niet in de categorie fotografie valt, maar daar wel raakvlakken mee heeft, bijvoorbeeld film of ruimtelijke installaties. Als je door het museum loopt zie je door de manier van inrichten nog steeds goed dat het voorheen een groot pakhuis geweest is. Meestal zijn er verschillende tentoonstellingen tegelijk te zien. Klik hier om naar de website van het Nederlands Fotomuseum te gaan.

Fotomuseum – Den Haag
Het Gemeentemuseum in Den Haag kreeg in 2002 een stuk nieuwbouw, waarin het GEM en het Fotomuseum gevestigd werden. Dit zijn afzonderlijke musea, dus per museum is entreegeld verschuldigd. Als je twee of drie musea wilt bezoeken, kun je een combikaart kopen. Het Fotomuseum heeft ongeveer 6 verschillende tentoonstellingen per jaar. Deze zijn gericht op het oeuvre van één fotograaf, of op een universeel thema waarbij werk van meerdere fotografen getoond wordt. Ook wordt jaarlijks het werk geëxposeerd van diverse fotografiewedstrijden als de Zilveren Camera en de Photo Academy Award. Het museum is in dezelfde stijl opgezet als grote zus het Gemeentemuseum, er is veel ruimte rond de foto's en het museum straalt rust uit. Ondanks de moderne technieken en bouw ademt het toch de sfeer uit van een klassiek museum. Klik hier om naar de website van het Fotomuseum te gaan.

Huis Marseille – Amsterdam
Huis Marseille is een van de twee fotografiemusea die Amsterdam rijk is. In de naam is het woord huis verwerkt, en dat is ook de sfeer die dit museum uitstraalt. In 6 tentoonstellingsruimten kun je goed de rustige huiselijke sfeer proeven van het pand, dat nog mooie beschilderde plafonds heeft en zo hier en daar nog een oud ornament als de ombouw van een schouw heeft staan. Het museum heeft ongeveer 4 verschillende tentoonstellingen per jaar. Het hele museum staat dan in het teken van die expositie, er zijn nooit verschillende tentoonstellingen tegelijkertijd. Tussen de exposities in is het museum altijd een week gesloten voor het afbreken en opnieuw inrichten. Huis Marseille richt zich voornamelijk op kwalitatief hoogwaardige fotografie. Vaak betreft het een solo expositie van 1 fotograaf. Af en toe heeft het museum ook tentoonstellingen die gericht zijn op een bepaald thema. Huis Marseille beschikt over een eigen fotografiecollectie en werkt voor de exposities vaak samen met andere nationale en internationale instellingen. Door het pand en de aandacht die aan het samenstellen van de tentoonstellingen wordt besteed ontstaat een intieme sfeer. Zo kun je in dit museum echt met aandacht naar de tentoongestelde foto's kijken. Klik hier om naar de website van Huis Marseille te gaan.

FOAM – Amsterdam
FOAM is de afkorting van Fotografiemuseum Amsterdam. In dit museum zijn vaak 5 of 6 verschillende kortlopende en langlopende exposities tegelijk te zien. Het museum richt zich vooral op de journalistieke, mode- en reclamefotografie, en die modegevoeligheid is ook als sfeer in het museum te voelen. Vaak volgen de exposities elkaar in rap tempo op, waarbij de nieuwe talenten met gemak tegelijkertijd met de “oude” meesters exposeren. Ondanks de expositiesnelheid worden de ruimtes altijd wel met zorg ingericht. De vorm van exposeren wordt aangepast aan het ondewerp of de stijl van de fotograaf. Zo kunnen er in de ene ruimte krantenknipsels hangen terwijl de ruimte ernaast interactief ingericht is met diverse iPads. Het museum wil naast zijn traditionele rol ook de functie van ontmoetings- en inspiratieplek vervullen. Je kunt lid worden van Club Foam die regelmatig bijeenkomsten en lezingen organiseert, er worden magazines en portfolio's uitgegeven en het museum heeft een zeer actief online platform.

FOAM is het enige fotografiemuseum waar wij ooit voor de deur in de rij hebben moeten wachten. Tijdens het openingsweekend van de overzichtstentoonstelling van Richard Avedon was er zoveel belangstelling, dat er buiten het museum nog een rij van een paar honderd mensen stond. Zoveel belangstelling hebben we echt nog nooit meegemaakt voor een fototentoonstelling! Klik hier om naar de website van FOAM te gaan.

Bevroren meer in de bergenRegenboog bij opspattend water achter een waterval

BELGIË

FotoMuseum – Antwerpen
Het FotoMuseum, kortweg FoMu, heeft een grote eigen collectie van beeld, maar ook van apparatuur. Een deel van deze eigen collectie wordt permanent vertoond in de vorm van de geschiedenis van de fotografie. In dit overzicht worden zowel beelden als apparatuur tentoongesteld. Om de zoveel jaar wordt de insteek van deze permanente tentoonstelling veranderd, zodat weer andere foto's en camera's uit de collectie getoond kunnen worden. Naast deze vaste collectie heeft het museum wisselende thematische tentoonstellingen, waarbij zowel Belgische als internationale fotografen aan bod komen. Ook is er veel aandacht voor jong talent.

Het museum is gelegen aan de Waalsekaai en ligt dus vlak aan de Schelde. De omgeving van het museum is zeer wisselend. Er staan prachtig opgeknapte panden, je vindt er designwinkels en het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (kortweg: MuHKA) ligt om de hoek. In dezelfde omgeving zijn ook braakliggende stukken grond te vinden en vergane glorie. Dit alles ademt voor ons de sfeer uit van een echte Belgische buurt, met daarin natuurlijk ook de nodige cafe's en restaurants. Hoewel je in het museum zelf niet mag fotograferen, is het dus zeker de moeite waard om je camera mee te nemen en lekker door de buurt te gaan lopen. Voor ons eindigt een bezoek aan het FoMu steevast in L’Entrepôt du Congo, een gezellig eetcafé met een doorlopend geopende keuken aan de Vlaamsekaai 42. Kijk en eet smakelijk! Klik hier om naar de website van het FoMu te gaan.

DUITSLAND

Haus der Photographie – Hamburg
Het Haus der Photographie is een museum gevestigd in de Deichtorhallen in Hamburg, een van de grootste tentoonstellingsruimtes in Europa voor moderne kunst en fotografie. De Deichtorhallen bestaan uit twee grote gebouwen die tussen 1911 en 1913 gebouwd zijn als markthallen. Een van de hallen vormt het Haus der Photographie. De industriele uitstaling die de gebouwen aan de buitenhand hebben wordt in de museuminrichting voortgezet. Je hebt duidelijk het gevoel dat je door een stukje industrieel erfgoed loopt, met mooie hoge gewelven en een hoop binnenvallend daglicht. Het museum heeft een eigen fotografiecollectie en heeft daarnaast tijdelijke exposities die veelal gericht zijn op hoe fotografie ingezet wordt in andere media als boeken, magazines, kranten, advertenties en internet. Naast fotografie is er vaak werk uit andere disciplines te zien, zoals film en beeldende kunst. De tentoonstellingen zijn meestal samengesteld met het werk van meerdere fotografen in plaats van zicht op één fotograaf of kunstenaar te richten. Klik hier om naar de website van het Haus der Photographie te gaan.

DIVERSEN

In de jaren 80 en 90 zijn er wereldwijd een hoop fotografiemusea gestart. Onderstaand geven we je nog een aantal links naar musea wereldwijd. Deze lijst is verre van volledig, dus als je nog een tip voor ons hebt, dan horen we het graag. Wij hebben deze onderstaande musea zelf nog niet bezocht, dus kunnen je er nog geen tips of mening over geven, maar ze staan zeker op ons verlanglijstje om te bezoeken. Op de websites kun je in ieder geval al een hoop inspiratie opdoen.

Deel deze pagina met anderen: