Je bent hier:

Nieuwsbrief

Volg ons op Facebook

 

Ouwe Meuk

Onze cursist Diana du Parand heeft in het schooljaar 2015/2016 tijdens onze avondcursus gewerkt aan haar thema 'Ouwe meuk of vergane glorie'. Dit inspireerde ons tot het uitschrijven van een fotowedstrijd voor de zomer van 2016. De wedstrijd is inmiddels voorbij en uit alle inzendingen hebben we de onderstaande foto van Marlon Moes gekozen tot winnaar! Klik hier voor de overige inzendingen...

Fotograaf: Marlon Moes.
The Moss Room, een verlaten hotel tussen de prachtige bergen in Oostenrijk.

marlon moes winnaar ouwe meuk

Het thema

Diana omschreef haar thema als volgt:

"Op diverse plaatsen in de wereld bevindt zich vergane glorie in meer of minder verregaande staat van ontbinding en degradatie. Maar is het vergane glorie, of is het gewoon ouwe meuk?"

Onderstaand een voorbeeld uit de serie van Diana, gemaakt op het scheepskerkhof Camaret in Bretagne.

Ouwe Meuk

Klik hier om meer foto's van Diana te bekijken

Tips

  • Op je vakantieadres of in de plaats waar je woont is ongetwijfeld 'Vergane glorie of ouwe meuk' te vinden. Soms moet je goed zoeken en soms loop je er gewoon tegenaan. Als je 'ouwe meuk' gaat fotograferen, let dan wel goed op. Sommige oude gebouwen staan letterlijk op instorten, dus kijk goed uit waar je loopt of waar je onder gaat staan. Ga bij voorkeur niet alleen op pad als je echt ergens naar binnen wilt gaan.
  • Als je gebouwen of voorwerpen gaat fotograferen, dan kan het goed werken om dit vanaf statief te doen. Ook in donkere ruimtes en met minder licht voorkom je zo trillingsonscherpte van je eigen handen. Als je op statief fotografeert, kun je de ISO waarde laag houden. Je voorkomt zo dat er ruis in je foto's komt. In donkere ruimtes zal dit soms wel voor lange sluitertijden zorgen. Dit is niet erg als er geen beweging in je onderwerp zit en je camera helemaal stil staat op het statief.
  • Om trilling bij het indrukken van de ontspanknop te voorkomen, kun je de zelfontspanner gebruiken. Ook kun je de camera laten fotograferen met een afstandsbediening en camera's met wifi kun je soms ook aansturen vanaf je mobiele telefoon.
  • Als je camera of lens een stabilisator heeft, dan moet je deze uitzetten als je vanaf statief gaat fotograferen. Als de camera of lens gaat stabiliseren dan zorgt dat namelijk voor beweging en hierdoor kunnen je foto's juist weer onscherp worden.
  • Lichtval kan van grote invloed zijn op de sfeer in je beeld. Bekijk dus goed van welke kant het licht op je onderwerp valt. De belichting van je foto kun je bij het maken aanpassen door de +/- knop te gebruiken (belichtingscorrectie). Hiermee kun je de foto lichter of donkerder maken. Maak ter plaatste verschillende belichtingen, dan kun je achteraf altijd bekijken welke belichting je het beste vindt.

Deel deze pagina met anderen: