FOTOGRAFIETIPS
Fotografie door jonge kinderen
Deze zomervakantie waren wij samen op reis met de 6-jarige Anouk en haar familie. Omdat er overal foto’s van gemaakt werden, had ook Anouk al snel de smaak te pakken.
Zoveel zelfs, dat ze van haar spaargeld een eigen fotocamera heeft gekocht. Haar foto’s gaven een hele andere blik op onze vakantie dan die van de volwassenen. Dat bracht ons op het idee om een artikel te schrijven over fotografie door kinderen. Welke camera’s zijn handig? En waar moet je als kind en ouder op letten bij het fotograferen?
Een onbevangen blik op de eigen belevingswereld
Kinderen zien alles vanaf een heel ander standpunt dan de volwassen fotografen. Ze zijn nu eenmaal een stuk kleiner. Een hekje rond de speeltuin dat in de ogen van een volwassene laag lijkt, kan voor een kind als een enorm hek overkomen. Dit wordt duidelijk als je de foto’s bekijkt die door een kind gemaakt zijn. Ook blijkt uit de foto’s wat de belevingswereld van het kind is. Wat zijn de dingen die zij belangrijk vinden op dat moment? Dit kunnen hele andere zaken zijn die voor volwassenen in een foto interessant lijken. Ook een kind kijkt vanuit zijn eigen blik naar een onderwerp. De foto’s zullen daarom net zo ‘subjectief’ worden als bij een volwassen fotograaf.
Omdat kinderen nog niet bezig zijn met ‘mooie’ foto’s maken, of zich bekommeren over wat iemand anders van hun foto zal vinden, geeft dit ze een bepaalde onbevangenheid bij het fotograferen. Ze brengen daardoor alles ’eerlijk’ in beeld. Waar wij volwassenen wellicht een stapje naar links of rechts zouden doen om een lantarenpaal juist niet in beeld te krijgen, heeft een kind nog geen last van esthetische kaders. Een lantarenpaal komt dus ook gewoon op de foto als hij nou eenmaal op die plaats staat. Dit levert een onbevangen en verfrissende blik op, en inspireert ons ook zelf weer eens te gaan fotograferen zonder deze esthetische kaders en regels.
Zusje op de glijbaan. Fotograaf: Anouk
Grijze auto op de camping. Fotograaf: Anouk
Niet beïnvloeden
Als je een kind laat fotograferen, probeer ze dan niet teveel regels op te leggen over hoe ze dingen in beeld moeten brengen. Hoe meer je ze gewoon de vrijheid geeft hun eigen gang te gaan, hoe onbevangener de foto’s ook zullen worden. En de foto’s van de doodnormaalste dingen worden later juist heel waardevol. Een springtouw, het bloemenpatroontje op je favoriete trui, een pleister op je geschaafde knie, je knuffel toen je 6 was. Wie kan zeggen dat hij daar allemaal foto’s van heeft? Terwijl dit wel erg waardevolle foto’s zijn. Door een kind zelf te laten fotograferen, laat je ze vastleggen wat voor hun op dat moment belangrijk is. Selecteer de foto’s dus ook niet of laat ze geen foto’s wissen op de camera’s. Geef ze de vrijheid om hun eigen gang te gaan.
Wit bloemetjespatroon op een roze shirt. Fotograaf: Anouk
Waterschoenen van de hele familie. Fotograaf: Anouk
Welke camera?
Een kind is niet altijd zo voorzichtig met apparatuur als een volwassene. Dit is iets waar je rekening mee dient te houden bij de aanschaf van een camera. Ook hebben kinderen vaak geen onbeperkt budget in hun spaarpot, waardoor de camera ook niet te duur mag zijn. In een speelgoedwinkel zijn speelgoedcamera’s te koop. Deze zijn vaak voorzien van leuke kleurtjes en ingebouwde spelletjes. Maar de foto’s die ermee gemaakt worden zijn van slechte kwaliteit vanwege de vaak lage resolutie en de camera’s zijn erg traag. Het is dus meer een stuk speelgoed dan een camera. En de prijzen van dit speelgoed zijn nog best aan de hoge kant. Beter is het dus om voor bijna datzelfde geld een echte camera te kopen.
Er bestaan een aantal cameramerken die stoot- en shockvaste camera’s maken. De camera kan dan een stootje hebben zonder gelijk kapot te gaan. Ook kunnen deze camera’s een val van een bepaalde maximale hoogte hebben. Het kan dus geen kwaad als hij een keer op de grond valt.
Verona gezien over de brugleuning. Fotograaf: Anouk
Pand in Verona met vlaggenstokken. Fotograaf: Anouk
Naast het breekbare displayscherm zitten de meest kwetsbare delen aan een digitale compactcamera bij de lens. Deze schuift bij veel camera’s in en uit of heeft een dun lamellenklepje waarme hij in uit-stand wordt afgesloten. Twee onderdelen die bij camera’s van volwassenen ook nogal eens kapot gaan. Bij camera’s die geschikt zijn om onder water te fotograferen, is deze uitschuifbare lens vervangen door een interne lens. Er schuift dus niets uit aan de voorkant van de camera. Dit is daarom geen kwetsbaar deel meer. Deze lenzen kunnen vaak nog wel in- en uitzoomen, maar kunnen geen 20x zoom bereiken, omdat de lens immers niet uit mag steken. Een extra voordeel van een watervaste camera is dat hij bijvoorbeeld ook in het zwembad gebruikt kan worden. Hij mag immers onder water. En je kunt hem onder de kraan afspoelen als er eens een glaasje ranja overheen gaat.
Overzicht camera’s
Veel waterdichte camera’s zijn tegelijkertijd ook schokbestendig en daarmee erg geschikt voor kinderen. Bekijk hier een aantal waterdichte camera’s…
Anouk heeft op ons advies een Nikon Coolpix S31 (inmiddels niet meer leverbaar) gekocht. Deze camera is speciaal ontworpen voor kinderen. Hij is er in verschillende kleuren. De camera kan fotograferen en filmen. Hij heeft een heel simpel menu met maar 4 knoppen en verklarende plaatjes erbij in plaats van veel tekst. Daarnaast kunnen er speelse zaken ingesteld worden, zoals het geluid dat de camera maakt als je een foto neemt. De camera werkt op losse batterijen, dus het is aan te bevelen hiervoor oplaadbare te kopen.
Heeft je kind geen spaarpot die groot genoeg is voor een eigen digitale camera, maar zou je ze wel graag laten fotograferen, kijk dan eens naar een wegwerpcamera met een rolletje erin. Deze worden nog steeds verkocht, ook in watervaste varianten voor in het zwembad. Je kunt het rolletje na het ontwikkelen in plaats van laten afdrukken op cd laten zetten, zodat je de foto’s toch digitaal op de computer kunt bekijken.
De bovenstaande foto’s bij dit artikel zijn allemaal gemaakt door Anouk. We waren erg blij dat we haar toestemming kregen om deze als voorbeeld te gebruiken.
Winnaar en inzendingen fotowedstrijd voor kinderen t/m 10 jaar
Ter promotie van fotografie door kinderen, organiseerden wij een fotowedstrijd voor kinderen t/m 10 jaar oud. Foto’s konden ingezonden worden tot 1 september 2013. Iedere deelnemer mocht 1 foto inzenden om mee te dingen naar de hoofdprijs: een kadobon van € 50 van De Kindervilla, de leukste speelgoedwinkel die wij kennen. De winnaar werd bepaald door onze jury, die deze keer niet bestond uit Redmar en Marije, maar gevormd werd door Anouk, die voor ons de aanleiding voor dit artikel was. Onderstaand zie je Anouk tijdens het jureren.
Anouk laat de winnende foto zien van de fotowedstrijd voor kinderen 2013
En de winnende foto die Anouk gekozen heeft is die van Tina. Van harte gefeliciteerd! Onderstaand de foto van Tina. Het juryoordeel van Anouk is dat de foto schattig en lief is en mooie kleuren heeft met de bloemetjes op de achtergrond.
Winnaar fotowedstrijd voor kinderen 2013. Fotograaf: Tina
Wil je zelf betere foto’s leren maken?
Kijk dan eens naar onze workshops voor bedrijven en groepen
Vraag hieronder vrijblijvend een offerte aan
Je kunt ons ook bellen: 0165 820 215