Je bent hier:

Nieuwsbrief

Volg ons op Facebook

 

Een geheugenkaart wissen of formatteren?

Een geheugenkaart in je fotocamera kan op verschillende manieren leeg gemaakt worden. We leggen in dit artikel het verschil uit tussen wissen en formatteren.

Als je geheugenkaart vol is, en je hebt de foto's overgezet op de computer én een backup gemaakt, dan kun je de geheugenkaart weer leegmaken. Je kunt dit het beste via de camera doen, dus niet via de computer.

Wissen
Om een geheugenkaart leeg te maken zijn er in een camera verschillende opties. Je kunt de foto's een voor een wissen met de prullenbak, of kiezen voor de optie 'wis alle'. Wat de camera dan doet is de ruimte die de foto inneemt op het kaartje vrijgeven, zodat er weer een nieuwe foto overheen opgeslagen mag worden. De foto's worden dus niet echt verwijderd. De ruimte wordt weer beschikbaar gesteld aan de camera om een nieuwe foto overheen op te slaan. Je kunt de gewiste foto's niet meer zien of terughalen, maar de ruimte op het kaartjes is nog wel bezet. Dit kan problemen geven als je de geheugenkaart ook in een andere camera gebruikt. Deze camera herkent de overschrijfbare ruimte misschien niet, waardoor hij denkt dat er veel minder ruimte beschikbaar is op de kaart.

Ook maken alle camera's hun eigen mapjes aan op de geheugenkaart en wordt er vaak na 1000 foto's weer een extra map aangemaakt voor de volgende 1000. Bij het wissen van de foto's blijven deze mappen gewoon staan. Wat op termijn dus een onoverzichtelijke hoeveelheid met lege mapjes op je kaartje oplevert.

Formatteren
Om deze nadelen tegen te gaan, is er op de camera ook de optie 'formatteren'. Met deze optie gooi je alle bestanden en mappen die op het kaartje staan definitief weg en laat je je camera het mapje dat hij nodig heeft aanmaken. Ook andere bestanden (documenten, muziek, filmpjes, etcetera) die op het kaartje staan, worden verwijderd. De geheugenkaart kan zo weer optimaal gebruikt worden in de camera.

Het is dus aan te raden je geheugenkaart eens in de zoveel tijd te formatteren. Zorg er wel voor dat je eerst een goede backup van je foto's hebt! Bij aanschaf van een nieuwe geheugenkaart is het ook slim om hem eerst te formatteren in de camera voordat je ermee gaat fotograferen.

Formatteren menu CanonFormatteren menu Nikon

Hoe kun je een kaartje formatteren?
Bij de meeste camera's wordt de optie 'formatteren' weergegeven in het menu met het steeksleuteltje als icoon. Andere camera's hebben een menu met een geheugenkaart als icoontje. De menu optie heet 'formatteren' of 'geheugenkaart formatteren'. Als je voor deze optie kiest, vraagt de camera in de volgende stap altijd of je dit wilt bevestigen, voordat hij de kaart echt formatteert. Mocht je een keer foutief in dit menu komen, dan kun je dus niet met 1 druk op de knop per ongeluk al je foto's wissen. Je moet dit altijd eerst bevestigen.

Belangrijke foto gewist of geformatteerd?
Heb je een belangrijke foto gewist? Of een kaartje per ongeluk geformatteerd? Dan zijn er manieren om je foto's nog te redden. Maak in ieder geval geen enkele foto meer op het betreffende kaartje!!! Iedere foto die je maakt, kan dataverlies opleveren voor de bestanden die anders misschien nog te redden waren geweest.

Met data recovery software kun je vaak nog bestanden van een gewist of geformatteerd kaartje af halen. Deze software wordt soms bijgeleverd bij de aanschaf van een geheugenkaart. Of je kunt hem vinden op de website van het geheugenkaartmerk. Soms is dit gratis, soms betaald. Er zijn ook andere universele aanbieders van dit soort software. Het betreffende kaartje sluit je met een kaartlezer aan op je computer en de recovery software gaat de bestanden zoeken die nog terug te vinden zijn.

Deel deze pagina met anderen: