Je bent hier:

Nieuwsbrief

Volg ons op Facebook

 

Kado ideeën voor een fotograaf

Vraagt er iemand om je verlanglijstje en heb je geen idee wat je moet vragen? Of wil je een kado kopen voor iemand die graag fotografeert? Dan hebben we onderstaand een aantal kado ideetjes opgesomd voor kleine en iets grotere budgetten. Bij iedere tip hebben we ook en of meerdere linkjes naar een artikel op bol.com gezet, zodat je snel meer informatie kunt bekijken.

Lensdoekje
Een lensdoekje is altijd handig voor een fotograaf om te hebben. Zit er een vlekje of stofje op de lens, dan is deze zo weer verwijderd. Je hebt er hier ook nooit teveel van; als je hem nodig hebt, zit hij altijd nét in je andere tas/jas/broekzak... Dus ook voor een fotograaf die er al eentje heeft komt een extra lensdoekje altijd van pas.

Je hebt een microvezeldoekje in een handig bewaardoosje en voor iemand die ze vaak kwijt is: met deze set van 5 kun je even vooruit.

Camgloss
Een accessoire dat wij veel gebruiken om stof van de lens te halen, is de Camgloss. Dit is een kwastje dat een beetje lijkt op een lippenstift, vandaar de naam. Als je eraan draait komt er een superzacht borsteltje tevoorschijn, waarmee je moeiteloos stofjes van je lens veegt.

camglosswaterpas

Waterpas
Altijd een scheve horizon bij landschapsfoto's? Dan kan het handig zijn een waterpas te gebruiken. Dit werkt het beste als de camera op statief staat, zo weet je zeker dat de camera ook waterpas blijft staan. Deze waterpasjes kun je op de flitsschoen van je camera schuiven, zodat hij letterlijk op de camera staat. Je hebt ze met 2 luchtbellen en met 3 luchtbellen

Polarisatiefilter
Bij het fotograferen van glimmende oppervlakken zoals glas, water of autolak heb je altijd last van reflecties. Met een polarisatiefilter is het mogelijk deze reflecties te verminderen. Een polarisatiefilter is een los filter dat voor op de lens geschroefd wordt. Het bestaat uit twee delen die je ten opzichte van elkaar kunt draaien. Door het filter te draaien verander je de manier waarop de lichtstralen door het filter doorgelaten of tegengehouden worden. Zo bepaal je welke reflecties je wel of niet wilt zien.

Een andere eigenschap van het polarisatiefilter is dat de kleuren veranderen. Meestal worden ze iets feller en wordt het contrast tussen de kleuren groter. Dit filter wordt daarom ook wel eens gebruikt om een extra blauwe lucht in een landschap te krijgen.

De maat van de filter die je nodig hebt, hangt af van de diameter van de lens. Deze staat vaak op de lens aangegeven. Twee lenzen die vaak voorkomen zijn de Nikon 18-55, deze heeft een diameter van 52mm, de Canon 18-55 heeft een diameter van 58mm. Maar uiteraard zijn de filters er ook voor andere maten.

Extra accu
Het kan handig zijn een cameraset uit te breiden met een extra accu. Zo weet je zeker dat je altijd een vol exemplaar bij de hand hebt. Er zijn accu's van de cameramerken zelf, maar andere fabrikanten maken ook accu's voor de bekende merken, die vaak meer dan de helft goedkoper zijn. Normaal gesproken is het geen probleem om een accu van een ander merk te gebruiken, wel kunnen deze wat slechter zijn van kwaliteit. We hebben hier de linkjes gezet naar accu's van veelvoorkomende cameratypes, maar uiteraard zijn er voor alle camera's reserveaccu's te koop.

Klik hier voor een 'nep'accu voor Nikon D3100/D3200/D3300/D5100/D5200/D5300/D5500

Klik hier voor een 'nep'accu voor Canon EOS 550D/600D/650D/700D

canon accupixelpawn

Multifunctionele afstandbediening
Wij zijn al een tijdje fan van een multifunctionele afstandbediening. Met dit accessoire kun je verschillende dingen doen. Allereerst kun je hem gebruiken als afstandbediening voor de camera. Leuk voor zelfportretten of bij nachtfotografie. Ook kun je hem gebruiken als flitstrigger. Je kunt je opzetflitser dan los van de camera gebruiken en de afstandbediening zorgt ervoor dat de flits tegelijk met je foto afgaat. En zo kun je hem ook gebruiken als je studioflitsers in het bezit hebt. Afhankelijk van het merk camera heb je andere verbindingen en kabels nodig, hier zijn al setjes voor samengesteld. Deze Pixel Pawn afstandbediening kun je onder andere kopen voor Canon, Nikon en Sony.

Geheugenkaartje
Altijd nog extra foto's willen maken als je kaart vol is, of ga je een reis maken? Dan kan het handig zijn een extra geheugenkaart te hebben. Per camera kan het type kaart verschillen, de meestvoorkomende types zijn SD kaartjes of Compact Flash kaartjes. Op een kaart staat een snelheid aangegeven. Vaak is de allersnelste kaart niet nodig, omdat je camera niet zo snel kan schrijven.

Oogschelp
Een los onderdeel van de camera dat bij de echt fanatieke fotografen nog wel eens kwijt wil raken, is de oogschelp. Dit is een zacht rubber randje wat om je zoeker zit, waardoor je je oog niet tegen het harde plastic van de camera hoeft te duwen. Helaas is het een los onderdeel, dus hij wordt nog wel eens verloren. Een nieuwe is echter zo besteld, bijvoorbeeld voor Nikon of Canon. En misschien gelijk een tube lijm erbij kado :-)

Camerahoes
Gaat je camera mee in de bagage, of wil je hem buiten je fototas ook beschermen, dan kun je een neopreen beschermhoes rond de camera wikkelen. Makkelijk vast te zetten met twee bandjes en van zacht en toch beschermend materiaal gemaakt. De hoes is gemaakt voor camera's met een zoomlens.

Heb je een groter budget voor een kado? Kijk dan eens bij onze aankooptips voor bijvoorbeeld een statief, flitser of nieuwe lens.

Deel deze pagina met anderen: