Je bent hier:

Niets gevonden? Zoek verder op bol.com

Nieuwsbrief

Volg ons op Facebook

 

Aankooptips voor een omnibounce flitserkap

Een omnibounce is een kapje van niet-transparant wit plastic dat je over de flitserkop van een externe flitser heen kunt schuiven. Een omnibounce zorgt ervoor dat het felle harde flitslicht wat zachter wordt.

De toepassing
Het omnibounce kapje schuif je over je flitskop. De lichtbundel van je flitser wordt daardoor gebroken waardoor het licht niet meer zo hard is. Bij gebruik van flitslicht krijg je vaak harde slagschaduwen. Door de omnibounce wordt het flitslicht diffuser, waardoor de schaduwen zachter worden. Zeker voor huidtinten maakt dit een groot verschil.

Als je een omnibounce gebruikt, moet je wel je flitser kantelen op 45 graden. Doe je dit niet, dan gaat de automatische belichting niet goed. De camera gaat normaal gesproken uit van de afstand waarop je hebt scherpgesteld voor de dosering van de hoeveelheid flitslicht. Dit gebeurt als de flits recht vooruit flitst. Bij gebruik van een omnibounce wordt het flitslicht onder een grotere hoek verspreid. De kracht van het flitslicht neemt dus af. Je camera weet echter niet dat er een kapje op je flitser zit, waardoor hij te zacht zal flitsen om je onderwerp te bereiken.

Zodra je de flitskop kantelt, zal de camera de hoeveelheid flitslicht niet meer automatische doseren op basis van de scherpstelafstand. Het gereflecteerde licht wordt gemeten voor een goede belichting. Hierdoor gaat de belichting dus wel goed.

Externe flitser met omnibounceExterne flitser met omnibounce gekanteld op 45 graden

Op de afbeeldingen hieronder zie je het verschil tussen een foto die gemaakt is met de flitser rechtstreeks op het onderwerp gericht (links) en de flitser met gebruik van de omnibounce (rechts). Naast de zachtere verlichting van het onderwerp zie je ook dat de schaduwen een stuk diffuser en minder (storend) aanwezig zijn. Het licht dat uit je flitser komt wordt door de omnibounce in een grotere hoek verspreid. Dit zorgt er wel voor dat het vermogen van je flitser afneemt. Het licht wordt immers meer in de breedte verspreid en komt dus minder ver qua afstand. Je kunt dus iets minder ver flitsen dan dat het richtgetal van je flitser normaal gesproken aan kan. Met de flitser gekanteld op 45 graden meet de camera het gereflecteerde licht. Bij gebruik van de omnibounce wordt je onderwerp dus wel goed verlicht.

Bloemen en schaduw geflitst zonder omnibounceBloemen en schaduw geflitst met omnibounce

Omnibounce bij macrofotografie
Omdat een omnibounce het licht sterk verspreidt, kun je de hem ook gebruiken bij macro opnamen. Normaal gesproken zit je daarvoor te dicht op je onderwerp om te kunnen flitsen, maar omdat het licht door de omnibounce in een grotere hoek verspreid wordt, kun je dichter op je onderwerp staan zonder dat je flitslicht langs je onderwerp flitst.

Afmetingen
Omdat ieder type flitser een andere afmeting heeft, zijn er omnibounce kapjes in een hoop verschillende maten te koop. Controleer of de omnibounce de goede maat heeft voor jouw flitser. Ook binnen een merk kunnen er verschillende maten zijn. Een omnibounce die geschikt is voor het ene type Canon flitser, past dus niet altijd op een andere Canon flitser. Ieder type heeft zijn eigen vorm en heeft dus ook een eigen maat omnibounce nodig.

Kleur
Een omnibounce is meestal wit van kleur. Zo heeft het kapje geen invloed op de kleur van het flitslicht. Voor sommige flitsers kun je ook een gouden/oranje of een groene omnibounce kopen. Een gouden/oranje omnibounce maakt het flitslicht wat warmer van kleur. Deze wordt wel gebruikt als het flitslicht wat meer een glamour uitstraling moet krijgen. Ook kan een gouden/oranje omnibounce handig zijn als je de flitser veel gebruikt in situaties waarin ook gloeilamplicht aanwezig is. Je flitslicht krijgt dan meer de warme kleur van dat gloeilamplicht, waardoor je minder kleurverschillen krijgt tussen het ingeflitste onderwerp en de achtergrond. Datzelfde geldt ook voor een groene omnibounce. Deze kun je gebruiken als je veel flitst in ruimtes die verder verlicht worden door TL-verlichting. De kleur van het flitslicht komt dan meer overeen met de kleur van de TL-balken. Incidenteel kom je ook omnibounce kapjes tegen in andere kleuren, ook deze kunnen gebruikt worden voor het gelijktrekken van de witbalans van je flitser en de achtergrondverlichting en voor het creëren van bepaalde artistieke lichtsituaties.

Deel deze pagina met anderen: